Agdabeg Baklava - starinski, slatki kolač, baklava bez kora
- Sastojci
- Za agda-šećerni sirup
- 700g. šećera (kristal)
- 700ml. vode
- sok od jednog limuna
- žlica ili dvije domaćeg meda
- Za tamni biskvit
- 4 domaća,svježa jaja
- 4 velike žlice Šećera ( kristal)
- 2 velike žlice Pšenično glatko brašno Podravka
- 2 velike žlice Pšeničnog grisa
- 1 čaša samljevenih oraha
- 2 male žličice čokolade u prahu
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- Za žuti biskvit
- 4 domaća,svježa jaja
- 4 velike žlice Šećera ( kristal)
- 3 velike žlice Pšenično glatko brašno
- 3 velike žlice Pšeničnog grisa
- 1/2 vrećice praška za pecivo
Priprema
- 1.prvo pripremite agda-šećerni slatki sirup,s kojim ćete preliti baklavu kada se ispečekristal šećer i vodu,možete i jednu vrećicu vanilin šećera,ja je u ovaj kolač ne dodajem vi po želji, smjesu stavite na vatru da zakipi,kuhajte 5 minuta,maknite s vatre i dodajte sok od jednog limuna i malo meda.ohladite.
- 2.za tamni biskvitpjenasto miksajte jaja sa šećerom,dodajte ostale suhe sastojke,prethodno izmiješane,spojite sa jajima i šećerom.tepsiju,lagano premažite sa maslacem ili margarinom,poprašite sa grizom,ulijte tamni biskvit i pecite na 190 stupnjeva,dok se peče tamni dio,vi pripremite žuti.
- za žuti biskvitpjenasto miksajte jaja sa šećerom,dodajte ostale suhe sastojke,prethodno izmiješane ,spojite sa jajima i šećerom,,nakon 10 minuta,izvadite iz pećnice tamni biskvit,preko njega prelijte smjesu za žuti biskvit,vratite u pećnicu i pecite na 180 stupnjeva 20-ak minuta.
- izvadite kolač iz pećnice,sačekajte 5 minuta i lagano ga prelijte sa hladnim agda-šećernim sirupom,pospite samljevenim orasima i dobro ohladite.
Posluživanje
Kolač-brza baklava bez kora je idealna drugi dan, kada odstoji,poslužite uz dobru tursku kafu ili hladnu limunadu i uživajte!Recept preuzet sa coolinarka.com.
No comments