Agdabeg Baklava - starinski, slatki kolač, baklava bez kora




























Priprema

  1. 1.
    prvo pripremite agda-šećerni slatki sirup,s kojim ćete preliti baklavu kada se ispeče

    kristal šećer i vodu,možete i jednu vrećicu vanilin šećera,ja je u ovaj kolač ne dodajem vi po želji, smjesu stavite na vatru da zakipi,kuhajte 5 minuta,maknite s vatre i dodajte sok od jednog limuna i malo meda.ohladite.
  2. 2.
    za tamni biskvit

    pjenasto miksajte jaja sa šećerom,dodajte ostale suhe sastojke,prethodno izmiješane,spojite sa jajima i šećerom.tepsiju,lagano premažite sa maslacem ili margarinom,poprašite sa grizom,ulijte tamni biskvit i pecite na 190 stupnjeva,dok se peče tamni dio,vi pripremite žuti.
  3. za žuti biskvit

    pjenasto miksajte jaja sa šećerom,dodajte ostale suhe sastojke,prethodno izmiješane ,spojite sa jajima i šećerom,,nakon 10 minuta,izvadite iz pećnice tamni biskvit,preko njega prelijte smjesu za žuti biskvit,vratite u pećnicu i pecite  na 180 stupnjeva 20-ak minuta.
    1. izvadite kolač iz pećnice,sačekajte 5 minuta i lagano ga prelijte  sa hladnim agda-šećernim sirupom,pospite samljevenim orasima i dobro ohladite.

    Posluživanje

    Kolač-brza baklava bez kora je idealna drugi dan, kada odstoji,poslužite uz dobru tursku kafu ili hladnu limunadu  i uživajte!
    Recept preuzet sa coolinarka.com.

No comments