Za sve ljubitelje čokolade - Čokoladna beze torta


Sastojci

  • Beze kora:
  • 90 ml bjelanjaka (2jaja L veličine)+prstohvat soli
  • 50 g kristal šećera
  • 30 g šećera u prahu
  • 1 žličica gustina oko 6 g
  • Tamna čokoladna muss krema:
  • 100 g tamne čokolade 50-60% kakaa
  • 60 ml mlijeka
  • 1 žumanjak
  • 200 ml biljnog vrhnja za šlag
  • Bijela čokoladna muss krema:
  • 70 g bijele kuverture
  • 50 ml mlijeka
  • 1 žličica soka od llimuna
  • 1 žumanjak
  • 200 ml biljnog vrhnja za šlag
  • Za dekoraciju:
  • 200 ml biljnog vrhnja za šlag
  • čokladom punjeni prutići
  • kandirane višnje

  • Priprema

    1. 1.
      Za biskvit pomješajte prvo sve suhe sastojke.Predhodno ih prosijte kroz sito.
      U posebnoj zdjeli pomiješajte sve mokre sastojke osim vruće vode.
      Povežite ih pjenjačom.
      U suhim sastojcima u sredini napravite udubinu i u nju uljevajte mokre sastojke.
      Povežite mikserom,miksajući na najnižoj brzini.
      Kad ste povezali u tankom mlazu dodajite vruću vodu uz stalno miksanje na najnižoj brzini.
      Ulijte u namašćeni kalup promjera 24 cm.
      Pecite na 180C-20 minuta.
      Gotov biskvit ostavite u kalupu 10 tak minuta pa ga preselite na papiru za pečenje u hladnjak.
      Biskvit lagano natopiti mješavinom vode i ruma ili ako vam je draže mlijeka i ruma.
    2. 2.
      Za beze koru istucite bjelanjke sa prstohvatom soli dok ne pobijele,kada pobijele u tri navrata dodajite kristal šećer i tucite na srednjoj brzini dok se sav šećer ne otopi.
      kad se šećer otopio dodajte šećer u prahu i gustin.
      Pomiješajte.
      Stavite smjesu za beze koru na pek papir.
      Opcrtajte predhodno krug promjera 24 cm.
      Stavite sušiti smjesu na opciju ventilacija na 115C-1 sat i 45 minuta i ostavite još 15 tak minuta u ugašenoj pećnici.


    3. 3.
      Za čokoladnu muss kremu u mlijeku stavite topiti čokoladu na laganoj vatri.
      U maloj posudi razmutite pjenjačom žumanjak.
      Kad se čokolada u potpunosti otopi maknite sa vatre i u tankom mlazu uljevajte žumanjak uz stalno miješanje.
      Vratite na laganu vatru i kuhajte još 2-3 minute dok smjesa ne postane sjajna.
      Ulijte vrhnje za šlag u posudu za miješanje i u lagano na najnižoj brzini tucite šlag i dodajite pomalo mlaku čokoladu u šlag.
      Miksajte na lagano dok se smjesa ne poveže.

    4. 4.
      Kremu od bijele čokolade radite potpuno isto kao i sa tamnom čokoladom.
    5. 5.
      Slaganje torte.
      Na pladanj za sreviranje stavite koru biskvita s tim da je postavite obrnuto kako se pekla.
      Donji dio neka bude gore.
      Kad biskvit upije preljev od ruma premažite đemom od jagoda.
      Premažite tamnom čokoladnom muss kremom.
      Stavite u hladnjak da se krema stisne.
      Kad se krema stisne stavite beze koru na kremu.
      Premažite koru đemom od jagoda.
      Premažite bijelom čokoladnom muss kremom.Stavite u hladnjak da se krema stisne.
      Ja sam tortu slagala u obruču.
      Kad se kreme stisnu ukrasite tortu šlagom. 

No comments