Za sve ljubitelje čokolade - Čokoladna beze torta
Sastojci
- Biskvit 24 cm:
- 1 jaje L veličine
- 60 grama šećera
- 95 g glatkog brašna+2 žličice Praška za pecivo Dolcela
- 100 ml mlijeka
- 100 ml vruće vode
- 1 žličica nescafe gold kave
- prstohvat soli
- 40 g kakaa u prahu
- 60 ml ulja
- 1 žličica ruma
- Beze kora:
- 90 ml bjelanjaka (2jaja L veličine)+prstohvat soli
- 50 g kristal šećera
- 30 g šećera u prahu
- 1 žličica gustina oko 6 g
- Tamna čokoladna muss krema:
- 100 g tamne čokolade 50-60% kakaa
- 60 ml mlijeka
- 1 žumanjak
- 200 ml biljnog vrhnja za šlag
- Bijela čokoladna muss krema:
- 70 g bijele kuverture
- 50 ml mlijeka
- 1 žličica soka od llimuna
- 1 žumanjak
- 200 ml biljnog vrhnja za šlag
- Za dekoraciju:
- 200 ml biljnog vrhnja za šlag
- čokladom punjeni prutići
- kandirane višnje
-
Priprema
- 1.Za biskvit pomješajte prvo sve suhe sastojke.Predhodno ih prosijte kroz sito.U posebnoj zdjeli pomiješajte sve mokre sastojke osim vruće vode.Povežite ih pjenjačom.U suhim sastojcima u sredini napravite udubinu i u nju uljevajte mokre sastojke.Povežite mikserom,miksajući na najnižoj brzini.Kad ste povezali u tankom mlazu dodajite vruću vodu uz stalno miksanje na najnižoj brzini.Ulijte u namašćeni kalup promjera 24 cm.Pecite na 180C-20 minuta.Gotov biskvit ostavite u kalupu 10 tak minuta pa ga preselite na papiru za pečenje u hladnjak.Biskvit lagano natopiti mješavinom vode i ruma ili ako vam je draže mlijeka i ruma.
- 2.Za beze koru istucite bjelanjke sa prstohvatom soli dok ne pobijele,kada pobijele u tri navrata dodajite kristal šećer i tucite na srednjoj brzini dok se sav šećer ne otopi.kad se šećer otopio dodajte šećer u prahu i gustin.Pomiješajte.Stavite smjesu za beze koru na pek papir.Opcrtajte predhodno krug promjera 24 cm.Stavite sušiti smjesu na opciju ventilacija na 115C-1 sat i 45 minuta i ostavite još 15 tak minuta u ugašenoj pećnici.
- 3.Za čokoladnu muss kremu u mlijeku stavite topiti čokoladu na laganoj vatri.U maloj posudi razmutite pjenjačom žumanjak.Kad se čokolada u potpunosti otopi maknite sa vatre i u tankom mlazu uljevajte žumanjak uz stalno miješanje.Vratite na laganu vatru i kuhajte još 2-3 minute dok smjesa ne postane sjajna.Ulijte vrhnje za šlag u posudu za miješanje i u lagano na najnižoj brzini tucite šlag i dodajite pomalo mlaku čokoladu u šlag.Miksajte na lagano dok se smjesa ne poveže.
- 4.Kremu od bijele čokolade radite potpuno isto kao i sa tamnom čokoladom.
- 5.Slaganje torte.Na pladanj za sreviranje stavite koru biskvita s tim da je postavite obrnuto kako se pekla.Donji dio neka bude gore.Kad biskvit upije preljev od ruma premažite đemom od jagoda.Premažite tamnom čokoladnom muss kremom.Stavite u hladnjak da se krema stisne.Kad se krema stisne stavite beze koru na kremu.Premažite koru đemom od jagoda.Premažite bijelom čokoladnom muss kremom.Stavite u hladnjak da se krema stisne.Ja sam tortu slagala u obruču.Kad se kreme stisnu ukrasite tortu šlagom.
- 1.
No comments