Trodijelna oblatna
Sastojci
- 1 paket (150g) Oblatni(manje)
- Fil 1 Karamela
- 200 g Secera
- 200 g Putera
- 200 g Oraha,nasjeckanih
- 100 g Secera u prahu
- Fil 2 Podjeliti na dva dijela
- 4 Jaja
- 150 g Secera
- 200 g Putera
- U prvi dio:
- 4 kasike Tamnog kakaa u prahu
- 10 hurmi Bez kospica,nasjeckati
- U drugi dio:
- 80 g Petit keksa,izlomiti na komadice
Priprema
- 1.Fil 1:Staviti kristal secer u serpicu da se istopi.Kad dobije smedkastu boju dodati puter i mijesati.
- 2.Dodati isjeckane orahe i dalje mijesati.
- 3.Na kraju dodati secer u prahu,mjesati i kad vidite da vam smjesa posataje gusta skloniti sa sporeta.To bude oko 1-2 minute.
- 4.Staviti jednu oblatnu pa preko vruc fil posuti i nozem izravnati.Prekriti drugim listom oblatne.
- 5.Fil 2:Ovaj fil kad napravite raspodjelit cete na 2 dijela.Mikserom pjenasto umutiti jaja i secer i onda ih staviti da se kuhaju na pari. Kad postanu gusca polako dodati isjeckani puter i mjesati dok se smjesa ne ujednaci. Rapodjeliti na pola.U jedan dio dodati petit keks kojeg ste predhodno iskomadali na sitne komadice i promjesati da se ujednaci.
- 6.Izliti na drugi list oblatne i nozem izravnati.Prekriti trecim listom oblatne.
- 7.U drugi dio kreme od jaja dodati kakaao i isjeckane hurme. Ujednaciti kremu.
- 8.Izliti preko trece oblatne i nozem izravnati. Poklopiti 4 listom oblatne.
- Na vrh staviti nesto teze i ostaviti u frizider nekoliko sati ili kao ja preko noci da se oblatna stegne.Sutradan rezati na zeljene oblike i posluziti.Recept preuzet sa coolinarka.com.
No comments