Sladoled-kolač
Sastojci
- Sladoled:
- 1.5 L sladoleda od vanilije
- 200 gr jagoda
- Cokoladna salama i kore:
- 220 gr putra
- 220 gr secera u prahu
- 220 gr mljevenog petit keksa
- 50 gr mljevenih oraha
- 50 gr nasjeckanih badema
- 2 male zlice ruma
- 1 mala zlica mljevene instant kave
- 4 rebra manje crne cokolade
Priprema
- 1.Kalup velicine 30 x 11 x 7 cm(visina).Sladoled izvaditi u vecu zdjelu, dodati mu na komadice nasjeckane jagode, izmjesati zlicom, i ostaviti da se otapa na sobnoj temperaturi.Cokoladna salama i kore:Putar i secer dobro umutiti mikserom. Dodati kekse, orahe, bademe, rum, instant kavu, i otopljenu cokoladu, te sve zajedno umjesati u kompaktnu smjesu.
- 2.Cokoladnu smjesu podijeliti na dvije polovice, zamotati ih u plasticnu foliju, i ostaviti u zamrzivacu oko pola sata da se male stvrdnu. Prvu polovicu razvaljati izmedju dva lista pek-papira na otprilike 3-4 mm debljine, i nozom izrezati dvije trake velicine kalupa - 30x11 cm. Na dasci ih prenijeti u zamrzivac zajedno sa pek-papirom da se stegnu, kako bi njima bilo lakse rukovati.Ostatke od izrezanog tijesta dodati drugoj polovici i oblikovati je u cokoladnu salamicu duzine kalupa, 30 cm. Uviti je u plasticnu foliju, te i nju prenijeti u zamrzivac.
- 3.Kalup obloziti plasticnom folijom, na dno poloziti jednu cokoladnu traku iz zamrzivaca, i na nju izruciti 1/3 otopljenog sladoleda sa jagodama. Ostaviti u zamrzivacu da se skroz stegne. Preko sladoleda sada poloziti cokoladnu salamicu, te na nju izliti ostatak otopljenog sladoleda. Kalup malo protresti i lagano lupiti o radnu povrsinu da se smjesa fino rasporedi. Prenijeti u zamrzivac da se sve zajedno dobro stegne.
- 4.Po vrhu poloziti i drugu cokoladnu koricu, lagano je pritisnuti rukom kako bi se zaljepila za sladoled. Prekriti plasticnom folijom, i jos malo ostaviti u zamrzivacu, ili prilicno hladnom frizideru.
- 5.Sladoled-kolac izvrnuti naopako iz kalupa na posluzavnik, dozvoliti mu da odstoji na sobnoj temperaturi prije poluzivanja, i napasti ga. Recept preuzet sa coolinarka.com.
No comments