Sladoled-kolač


Sastojci



















Priprema

  1. 1.
    Kalup velicine 30 x 11 x 7 cm(visina).

    Sladoled izvaditi u vecu zdjelu, dodati mu na komadice nasjeckane jagode, izmjesati zlicom, i ostaviti da se otapa na sobnoj temperaturi.

    Cokoladna salama i kore:
    Putar i secer dobro umutiti mikserom. Dodati kekse, orahe, bademe, rum, instant kavu, i otopljenu cokoladu, te sve zajedno umjesati u kompaktnu smjesu.
  2. 2.
    Cokoladnu smjesu podijeliti na dvije polovice, zamotati ih u plasticnu foliju, i ostaviti u zamrzivacu oko pola sata da se male stvrdnu. Prvu polovicu razvaljati izmedju dva lista pek-papira na otprilike 3-4 mm debljine, i nozom izrezati dvije trake velicine kalupa - 30x11 cm. Na dasci ih prenijeti u zamrzivac zajedno sa pek-papirom da se stegnu, kako bi njima bilo lakse rukovati.
    Ostatke od izrezanog tijesta dodati drugoj polovici i oblikovati je u cokoladnu salamicu duzine kalupa, 30 cm. Uviti je u plasticnu foliju, te i nju prenijeti u zamrzivac.
  3. 3.
    Kalup obloziti plasticnom folijom, na dno poloziti jednu cokoladnu traku iz zamrzivaca, i na nju izruciti 1/3 otopljenog sladoleda sa jagodama. Ostaviti u zamrzivacu da se skroz stegne. Preko sladoleda sada poloziti cokoladnu salamicu, te na nju izliti ostatak otopljenog sladoleda. Kalup malo protresti i lagano lupiti o radnu povrsinu da se smjesa fino rasporedi. Prenijeti u zamrzivac da se sve zajedno dobro stegne.
  4. 4.
    Po vrhu poloziti i drugu cokoladnu koricu, lagano je pritisnuti rukom kako bi se zaljepila za sladoled. Prekriti plasticnom folijom, i jos malo ostaviti u zamrzivacu, ili prilicno hladnom frizideru.
  5. 5.
    Sladoled-kolac izvrnuti naopako iz kalupa na posluzavnik, dozvoliti mu da odstoji na sobnoj temperaturi prije poluzivanja, i napasti ga. Recept preuzet sa coolinarka.com.

No comments