MEDENJACI
Sastojci
- 2 jaja
- 120 gr Šećera (kristal)
- zrno soli
- 120 gr meda (po mogućnosti tamnijeg) to je cca 3 velike žlice
- 120 gr margarina ili maslaca ili masti-po želji
- mala žličica Sode bikarbone
- mala žličica Cimeta mljevenog
- mala žličica mješavine začina za medenjake
- 500 gr Glatkog brašna
- 2 jaja
- 120 gr Šećera (kristal)
- zrno soli
- 120 gr meda (po mogućnosti tamnijeg) to je cca 3 velike žlice
- 120 gr margarina ili maslaca ili masti-po želji
- mala žličica Sode bikarbone
- mala žličica Cimeta mljevenog
- mala žličica mješavine začina za medenjake
- 500 gr Glatkog brašna
Priprema
- 1.Umiksati jaja,šećer,zrno soli,zatim dodati med pa omekšali margarin.Dodati mallu žličicu sode bikarbone,malo cimeta i mješavine začina za medenjake.Postupno dodavati brašno da se umijesi srednje tvrdo tijesto koje se ne lijepi za ruke.
- 2.Tijesto staviti u hladnjak 1-2 sata.Nakon toga podijeliti na 3 dijela,razvaljati u valjke debljine palca pa kidati komadiće tijesta.(veličina zavisi kolike medenjake želite...ovdje su to bile kuglice presjeka 2,5-3 cm,a možete i manje kao npr.veličine trešnje).Kuglice poredati na pek papirom obloženu tepsiju sa ostavljenim razmakom.Lagano ih dlanom spljoštiti pa utisnuti jezgru orah
- 3.Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C...cca 13 minuta...naravno zavisno od pećnice.Nakon 10 minuta možete malo otvoriti pećnicu i tupim nožem podignuti medenjak.Ako je dno porumenilo gotovi su.
- 4.Napomena:Meni je izašlo 40-tak medenjakaUmijesto margarina možete koristiti maslac ili mast.Po želji u tijesto dodati limunove korice,a ko želi može i šaku mljevenih oraha.Ako nemate mješavinu začina za medenjake stavite klinčića i mušk.oraščića u prahu-prema vašem ukusu.Recept: coolinarka.com
No comments