MEDENJACI

Sastojci

  • jaja
  • 120 gr Šećera (kristal)
  • zrno soli
  • 120 gr meda (po mogućnosti tamnijeg) to je cca 3 velike žlice
  • 120 gr margarina ili maslaca ili masti-po želji
  • mala žličica Sode bikarbone
  • mala žličica Cimeta mljevenog
  • mala žličica mješavine začina za medenjake
  • 500 gr Glatkog brašna



Priprema

  1. 1.
    Umiksati jaja,šećer,zrno soli,zatim dodati med pa omekšali margarin.
    Dodati mallu žličicu sode bikarbone,malo cimeta i mješavine začina za medenjake.
    Postupno dodavati brašno da se umijesi srednje tvrdo tijesto koje se ne lijepi za ruke.
  2. 2.
    Tijesto staviti u hladnjak 1-2 sata.
    Nakon toga podijeliti  na 3 dijela,razvaljati u valjke debljine palca pa kidati komadiće tijesta.(veličina zavisi kolike medenjake želite...ovdje su to bile kuglice presjeka 2,5-3 cm,a možete i manje kao npr.veličine trešnje).
    Kuglice poredati na pek papirom obloženu tepsiju sa ostavljenim razmakom.
    Lagano ih dlanom spljoštiti pa utisnuti jezgru orah
  3. 3.
    Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C...cca 13 minuta...naravno zavisno od pećnice.Nakon 10 minuta možete malo otvoriti pećnicu i tupim nožem podignuti medenjak.Ako je dno porumenilo gotovi su.
  4. 4.
    Napomena:
    Meni je izašlo 40-tak medenjaka
    Umijesto margarina možete koristiti maslac ili mast.
    Po želji u tijesto dodati limunove korice,a ko želi može i šaku mljevenih oraha.
    Ako nemate mješavinu začina za medenjake stavite klinčića i mušk.oraščića u prahu-prema vašem ukusu.
    Recept: coolinarka.com

No comments